Raznovrsna hrana bogata proteinima, uključujući meso, ribu, mlečne proizvode, jaja, mahunarke i orašaste plodove, kao i žitarice.

Proteini su ključni nutrijenti neophodni za pravilno funkcionisanje našeg tela. Oni su gradivni materijal za mišiće, kožu, enzime i hormone, i igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Ali, koja hrana je bogata proteinima? Koliko proteina nam je potrebno svakodnevno? I kako da najbolje kombinujemo namirnice da bismo maksimizirali unos proteina? U nastavku teksta ćemo istražiti odgovore na ova pitanja.

Dnevne Potrebe za Proteinima

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, prosečna odrasla osoba treba da unese oko 0.8 grama proteina po kilogramu telesne težine svakodnevno. To znači da osoba teška 70 kilograma treba da unese oko 56 grama proteina dnevno.

Izvori Proteina i Njihov Sadržaj

  1. Meso i riba: Piletina (27g proteina po 100g), losos (20g proteina po 100g), tuna (30g proteina po 100g)
  2. Mlečni proizvodi: Mleko (3.4g proteina po 100g), sir (25g proteina po 100g), jogurt (10g proteina po 100g)
  3. Jaja: Jaje (13g proteina po 100g)
  4. Mahunarke i orašasti plodovi: Pasulj (21g proteina po 100g), sočivo (25g proteina po 100g), bademi (21g proteina po 100g)
  5. Žitarice: Kvinoja (14g proteina po 100g), integralni pirinač (2.6g proteina po 100g)

Kombinovanje Namirnica za Maksimalnu Absorpciju Proteina

Kombinovanje različitih izvora proteina može pomoći u maksimiziranju apsorpcije proteina. Na primer, kombinovanje žitarica sa mahunarkama (kao što je integralni pirinač sa pasuljem) može obezbediti sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne našem telu.

U zaključku, postoji mnogo različitih izvora hrane bogate proteinima. Balansirana ishrana koja uključuje različite izvore proteina može pomoći u održavanju optimalnog zdravlja. Uvek je najbolje da se konsultujete sa nutricionistom ili lekarom pre nego što napravite velike promene u svojoj ishrani.

Prev post

Uz Herbalife Nutrition, Zdraviji Život Je Nadohvat Ruke

Next post

Kontrola Porcija i Veličina Tanjira: Saveti za Zdraviji Život

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dozvolite mi da vam pomognem da ostvarite svoje ciljeve

Konzumenti imaju veću šansu da ostvare svoje ciljeve s odgovarajućim proizvodima, odnos sa svojim Herbalife Nezavisnim Članom i budu deo zajednice. Ukoliko želite besplatnu personalizovanu podršku da ostvarite ciljeve molim da me kontaktirajte putem gore navedenih podataka.