Slika prikazuje raznobojne namirnice bogate proteinima, ugljenim hidratima i mastima koje ilustruju koncept ravnoteže makronutrijenata u zdravoj ishran

Makronutrijenti

Proteini, ugljeni hidrati i masti – su osnovni nutrijenti koje naše telo treba da bi funkcionisalo pravilno. Svaki od ovih nutrijenata ima svoju specifičnu ulogu u telu i važno je da ih konzumiramo u pravoj ravnoteži. 

Proteini

Proteini su ključni za rast i popravku ćelija u našem telu. Preporučeni dnevni unos proteina varira u zavisnosti od niza faktora, uključujući težinu, pol i nivo fizičke aktivnosti. Generalno, oko 10-35% vaše dnevne kalorijske potrošnje bi trebalo da dolazi iz proteina.

Ugljeni Hidrati

Ugljeni hidrati su naš glavni izvor energije. Preporučuje se da oko 45-65% vaše dnevne kalorijske potrošnje dolazi iz ugljenih hidrata. Obratite pažnju da konzumirate uglavnom složene ugljene hidrate poput integralnih žitarica, povrća i voća.

Masti

Iako masti često imaju lošu reputaciju, one su zapravo ključne za mnoge telesne funkcije, uključujući apsorpciju vitamina i zaštitu organa. Preporučuje se da oko 20-35% vaše dnevne kalorijske potrošnje dolazi iz masti, s naglaskom na zdravim mastima kao što su one iz avokada, ribe i orašastih plodova.

Pravilna ravnoteža makronutrijenata može se razlikovati od osobe do osobe. Neki ljudi mogu imati bolji odziv na dijetu bogatu proteinima, dok drugi mogu biti osetljiviji na ugljene hidrate. Najbolji način da utvrdite šta je najbolje za vas je da eksperimentišete sa različitim balansima i pratite kako se vaše telo oseća. Pored toga, može biti korisno konsultovati se sa nutricionistom ili dijetetičarom.

Uvek zapamtite da nema “jedne veličine koja odgovara svima” kada je u pitanju ishrana. Ono što je najvažnije je da vaša ishrana bude uravnotežena, nutritivna i da odgovara vašem načinu života.

Prev post

Nutritivne Grickalice za Svaku Vrstu Prohteva

Next post

Zdrava ishrana: Kako napraviti zdrave izbore za bolji život

Napišite odgovor ili komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dozvolite mi da vam pomognem da ostvarite svoje ciljeve

Konzumenti imaju veću šansu da ostvare svoje ciljeve s odgovarajućim proizvodima, odnos sa svojim Herbalife Nezavisnim Članom i budu deo zajednice. Ukoliko želite besplatnu personalizovanu podršku da ostvarite ciljeve molim da me kontaktirajte putem gore navedenih podataka.